måndag 23 maj 2016

Tisdag 24 maj

1. Diktamen

2. Läsa en text om Hachiko. Det handlar om en man och en hund som blir bästa vänner.

http://whiteboard.fi/a73




3. Förbereda oss för att skriva en beskrivande text om ett djur.
 


4. Vi ska gemensamt ta ut nyckelord från texten i boken på s 134 om rävar.

5. Nu ska ni själva ta ut nyckelord från texten om giraffer.

Giraffer

familjen Giraffidae

Kännetecken

Giraffen är världens längsta djur och känns främst igen på sin långa hals. Med sin långa hals når giraffen upp till fem meter över marken och kan väga cirka två ton. Giraffen har två korta, ogrenade horn som saknar basthud. För att klara av att föra upp blod genom den långa halsen har giraffen ett väldigt stort hjärta. Hjärtat väger cirka elva kilo och är 60 cm i diameter. Giraffen har en ljusbrun päls med mörka fläckar på som bildar ett rutnät. Beroende på art kan form och färg variera. Undersidan av giraffen är ljus och fri från fläckar. Giraffen har långa ögonfransar som hjälper den att skydda ögonen mot taggar när den drar till sig kvistar med blad.

Utbredning

Giraffen finns idag enbart på den afrikanska savannen söder om Sahara.

Föda

Giraffen använder sig av sin långa hals för att nå upp till bladen i akacieträden. Vanligtvis betar hanen i de övre delarna av trädet och lämnar de undre till honan. Med sin 40 cm långa tunga kan giraffen ta tag om kvistar och slita av bladen som finns där. Genom att giraffen betar högt upp i träden slipper den konkurrens med andra växtätande djur.

Fortplantning och parning

Mamman föder kalven stående vilket ger kalven en kraftig duns efter ett fall på cirka två meter. Vid födseln är kalven mjuk i kroppen och tar därför ingen skada av fallet. Därefter tar det några timmar innan kalven klarar av att resa sig upp och börjar då dia från mamman.
6. Om du har tid över kan du läsa om björnen.
7. Nu ska du skriva en egen text om giraffer utifrån nyckelorden.
8. Du ska hitta bilder som passar till din text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar